Viinimarjapiirakan kanssa herkuteltiin myös tämmöisellä valkosuklaajäädykkeellä. Tämä oli tosi hyvää ja ihan niinkuin jäätelöä, helpompi vaan tehdä ja ilman mitään jäätelökoneita. Vieraatkin tykkäsi, kun jäädykkeessä oli valkosuklaapalasia mukana. Itselle tuli mieleen, että tähän voisi tosi hyvin sopia turkinpippurirouhe antamaan valkosuklaalle hieman vastapainoa   Ja sitähän pitää seuraavalla kerralla kokeilla. Tämäkin ohje on siitä Ruokasuosikit Suklaa -kirjasta, jos jollakin siis on se myös.

Valkosuklaajäädyke (8:lle)

2 rkl kidesokeria

5 rkl vettä

300 g valkosuklaata

3 kananmunaa keltuainen ja valkuainen erotettuina

3 dl kuohukermaa

(mansikkasosekastiketta ja tuoreita mansikoita koristeluun)

 

* Vuoraa pitkulainen kakkuvuoka (8,5 dl) alumiinifoliolla tai tuorekelmulla suoristaen rypyt mahdollisimman hyvin.

* Kaada sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna varovasti koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri liukenee. Kiehauta ja keitä sen jälkeeen 1-2 minuuttia, kunnes seos sakenee siirapiksi. Nosta sitten kattila liedeltä.

* Murra valkosuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita siirapin joukkoon hämmentäen niin kauan, että suklaa sulaa ja sekoittuu siirappiin (mulla oli tässä vähän hankaluuksia, kun suklaa ei meinannu millään sulaa niin piti vähän lämmitellä lisää ja siltikin suklaa jäi kokkareiksi ). Anna jäähtyä hieman.

* Vatkaa keltuaiset suklaaseokseen ja anna jäähtyä täysin.

* Vaahdota kerma ja hämmennä varovasti suklaaseoksen joukkoon.

* Vatkaa valkuaiset rasvattomassa kulhossa ilmaviksi. Hämmennä sitten vaahto varovasti suklaaseoksen sekaan. Kaada vuokaan ja anna olla yön yli pakastimessa.

* Ota pakastimesta 10-15 minuuttia ennen tarjoilua, poista folio/tuorekelmu, kumoa lautaselle ja leikkaa viipaleiksi.

 

Tämä oli kyllä tosi hyvää ja tulee varmasti tehtyä useammastikin. Taidan kyllä kokeilla erillaisia versioita, tähän taitaa olla helppo soveltaa esim. Marianne-murskaa, käyttää toisenlaista suklaata, tuota turkinpippuri-murskaa...  

VAROITUS Sulaa aika pian ja on aika makeaa. Että kannattaa olla "ilkeä" emäntä/isäntä ja kaapata jäädyke pöydästä pian takaisin pakkaseen ettei siitä ihan tule velliä