Joulun ajan syömisiä tuli hieman tehtyä pakkaseen jo valmiiksi.
Minä tein tämmöisiä lohipiirakoita ja lanttu- ja porkkanalaatikoita samalla ohjeella kuin viime vuonna
Piiraiden ohje on Koti ja keittiön Parhaat leivonnaiset -kirjasta, jonka isäntä sai tilaajalahjaksi jonkin lehden mukana, en nyt muist minkä. Jotain hyötyä lehtitilauksistakin joskus
Lohi-parsapiiraat
Pohja:
125 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1 dl juustoraastetta (esim. punaleimaemmental)
Täyte:
100 g kylmäsavulohta
100 g purkkiparsaa (en laittanu)
2 munaa
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tilliä
2 rkl ruohosipulia
3 dl juustoraastetta (esim. punaleimaemmental)
1. Sekoita pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe kulhossa puuhaarukalla tai sormin nyppien. Lisää maitorahka ja juustoraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
2. Jaa taikina 12 osaan ja kauli taikinapalat jauhotetulla työpöydällä ohuiksi pyörylöiksi. Painele ne muffinipellin syvennyksiin, pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla reikiä kunkin pohjaan. Laita muffinipelti jääkaappiin.
3. Valmista täyte sekoittamalla munat, maitorahka, kerma, jauhot, yrtit ja juustoraaste. Leikkaa lohiviipaleet suikaleiksi ja jaa ne vuokiin pohjien päälle. (Valuta ja paloittele parsat ja jaa myös ne piiraspohjien päälle.) Kaada lopuksi jokaisen päälle muna-rahka-kermaseosta.
4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna piiraiden vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.
Isäntä teki puolestaan täksi jouluksi konjakkisinappia
Eikö olekin herkullisen näköistä