Isäntä tulosti viime vuonna Avaruusasema-blogista Baby Cherry Pies -ohjeen ja pyysi niitä joskus tekemään. Tarkoitus oli tehdä niitä samantien mutta kun vanhempieni kirsikka sato jäi sen verran pieneksi, ei niitä vähäisiä kirsikoita viitsinyt muualle tuhlata kuin suoraan suuhun. Sattumoisin olin ottanut Nelosella (ja aikoinaan myös LIVillä) pyörivästä Annan Mehukkaasta Keittiöstä (Fresh with Anna Olson) saman ohjeen ylös tarkoituksena niitä joskus tehdä  

No tänä vuonna sato oli sen verran suurempi, että pääsin näitä isännänkin pitkään haaveilemia piirakoita kokeilemaan. Minä tein piirakat suoraan tuollaisiin alumiinivuokiin, jolloin ne kävi hyvin myös leivoksista.

Piirakat olivat oikein hyviä, suosittelen kokeilemaan! Ohje on kopsattu Avaruusasemalta.

BABY CHERRY PIES

Pohja

  • vajaa 6 dl vehnäjauhoja
  • 225 g (suolaamatonta) voita
  • (1/2 tl suolaa)
  • reilu 1 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua

Nypi jauhot ja hieman huoneenlämmössä pehmennyt voi keskenään. Lisää suolaa jos käytät suolatonta voita. Sekoita vesi ja sitruunamehu ja vaivaa neste hellästi massaan. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Taikina näyttää tässä vaiheessa märältä, mutta kuivuu jääkaapissa.

Täyte

  • 1,4 l tuoreita kirsikoita
  • 3,5 dl sokeria
  • ripaus kanelia
  • 4,5 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 0,5 dl vettä
  • kananmuna sekoitettuna 2 rkl vettä voiteluun

Poista kirsikoista kivet, onnistuu erityisen hyvin kivenpoistajalla joka on suositeltava tähän hommaan. Laita kirsikat kattilaan, mittaa sokeri ja kaneli ja lisää kirsikoiden sekaan. Kuumenna seosta kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuutin ajan usein sekoittaen. Sekoita sitten vesi ja maissitärkkelys suurukseksi ja lisää kirsikkaseoksen joukkoon. Keitä kunnes seos on sakeutunut, siirrä kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä kunnolla.

Jaa taikina kahteen osaan suhteessa 1/3 ja 2/3. Kauli isompi taikina levyksi. Leikkaa siitä pohjat pyöreän n. ø 12 cm muotin avulla. Asettele pohjat muffinssipellille. Täytä kirsikkatäytteellä.

Kauli pieni taikina. Leikkaa ohuita suikaleita taikinapyörällä. Nosta joka toinen sivuun ja taita jäljelle jääneistä joka toinen. Aseta yksi sivussa olleista suikaleista pöydällä olevien päälle ja käännä taitetut suikaleet takaisin sen päälle. Tee ristikko vastaavalla tavalla loppuun. Leikkaa ristikosta muffinsipellin muottien kokoisia kansia pyöreän muotin avulla. Voitele piirakat munaseoksella ja ripottele päälle hieman sokeria. Paista uunin alatasolla aluksi 190°C 5 minuuttia ja sitten 175°C vielä 25 minuutin ajan.

Taikinasta riittäisi myös hieman isompaan annokseen, mutta silloin täytettä pitää tehdä enemmän.