Taas on se aika vuodesta, jolloin loput joulun piparkakut käytetään näihin makeisiin leivonnaisiin

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla kaupoista yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille. Joistakin porvoolaisista kahviloista niitä on saatavilla ympäri vuoden. Kotitekoiset runebergintortut ovat yleensä matalia ja muffinssimaisia, eivätkä ne yleensä sisällä alkoholipitoista arrakkipunssia tai rommia.

Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Wikipedia)

 

Itse olen kuullut, että Fredrika olisi kehitellyt nämä tortut jollekin vieraalle, kun ei muuta tarjottavaa ollut. Me nautimme töissä Runebergin torttuja alla olevan ohjeen mukaan ihan vain pelkän kahvin kera   Oikein hyviä torttuja olivat. Ohjeesta poiketen kostutin vielä tortut seuraavalla seoksella:

150 g vettä + 15 g sokeria kiehautetaan, lisätään n.5 tippaa rommi-aromia (tai enemmän). Kostuta tortut ennen koristelua käyttämällä niitä seoksessa.

Runebergintortut

(perinteiset) ohje DanSukker

2 munaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Koristeluun
tomusokeri-vesikuorrutusta
vadelmahilloa tai -marmeladia

Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina voideltuihin torttuvuokiin tai käytä paperivuokia (paistoin muffinipellillä ihan paljaana ja vasta paiston jälkeen laitoin wiinerivuokiin ). Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut hillolla ja sokerikuorrutuksella.