Juhannukset juhlittu ja makiaa masut muikeina

Juhannus juusto, makia juusto, hera, punainen hera... Rakkaalla lapsella (tai vihollisella) on monta nimeä   Itse käytän kahta ensimmäistä, useimmiten kylläkin makiaa juustoa. Ja kyllähän sitä piti tänäkin vuonna tehdä, kaupan kun tahtovat olla hieman liian makeita... Ohje kylläkin oli hieman mietinnässä, mummon ikäkin kun alkaa temppujansa tekemään välillä, niin ohje kuullosti hieman oudolta viime vuoteen verrattuna... Onneksi muistin virkistystä löytyi Kotiäidin 3K-blogista.

 

Itselläni on 5L kattila, jossa juustoa keittelen. Laitan tähän nyt ohjeen, miten minä teen juuston, muistiksi ensi vuotta varten. Tai eihän sitä tiedä vaikka aikaisemminkin innostuisi tekemään, juoksuttimesta kun tahtoo aina jäädä vaikka kolmen talouden kesken se jaetaan

Makia juusto

4 L Vanhan ajan maitoa

vajaa rkl juuston juoksutinta

(jotkut laittavat hieman suolaa, sokeria mutta minä en, tulee hyvää ilmankin)

- Lämmitä maito hiljaisella (3/6) kädenlämpöiseksi, tai kuten mummo sanoo: tissin lämpöiseksi

- Kun maito on lämmennyt, sammuta hella ja ota kattila pois. Lisää juuston juoksutin ja puulastalla pyöräytä pohjasta saakka kerran, että juoksutin sekoittuu maitoon. Anna hyytyä, minulla kesti n.tunnin.

- Kun juoksutin on hyytynyt, tee siihen puulastalla risti pohjaan asti. Nosta kattila takaisin hellalle ja ala keittelemään pienellä lämmöllä (3-4/6). Muista sekoittaa välillä, itse sekoitin noin kerran tunnissa.

- Mitä kauemmin keittelet, sen punaisempaa juustosta tulee. Itse keittelin 5,5 tuntia, kauemminkin olisi voinut muttei jaksanut valvoa. Kello kun läheni puolta yötä...